Warning: Use of undefined constant THEME_NS - assumed 'THEME_NS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/formi/www/root/wp-content/themes/FormiTheme/functions.php on line 29
Creative inspiration vs. imitation - FORMI

Creative inspiration vs. imitation

„Лошите творци копират. Добрите творци крадат.” – Пабло Пикасо

„Когато откраднеш, ти го правиш твое собствено. Толкова твое, че дори човека, който е бил измамен не може да разбере, че е бил ограбен. Дай на откраднатите идеи нов вид, нова особеност, нов ъгъл, по начин по който само ти можеш. … Само лошите творци копират!

За съжаление много малко рекламни агенции разбират смисъла на тази мисъл на Пабло Пикасо.

Или по друг начин казано – няма нищо лошо да се вдъхновиш, но после дай на творението си свой собствен образ. В днешния свят на хиперинформация и фактът, че почти всеки носи интернета в джоба си – копирането не прави чест на никой, а още по-малко на рекламните агенции, които трябва да консултират правилно и да водят клиента.

Говоря за кампанията на Пощенска банка по повод 25 годишния им юбилей и в частност акцията им на POI, която тече в момента в Paradise Center.

Там промотърки подканват да сложиш очила за VR – HTC Vive и да напишеш своето послание за бъдещето.

img_4028e

 

Чудесно! – а дано, ама надали!

По повод своята 250 годишнина Hennessy правят цялостна кампания с основен claim – Send your message to the Future!

Наистина чудесна работа са сътворили колегите за Hennessy. А агенцията, работеща за Пощенска Банка, просто са копирали.

Използването на VR е добра идея. Но – щеше да е още по-добре, ако това рисуване на послание се случва не просто чрез готов софтуер за рисуване (който ни се представя за супер иновативен и специално създаден за Пощенска банка), а чрез съдържание и среда,  специално направени за Пощенска банка.

Нали качествената реклама трябва да напасва концепциите по идентичността и визията на възложителя към всяка една активност от кампанията?

И тук знаем за какво говорим:

http://formi.bg/vr-обучение-за-daimler-ag/

Всеки е свободен да прави това, което иска. НО – не забравяйте, че живеем в едно наистина глобално село. Такива неща би следвало да са недoпустими, но нека всеки сам направи своите изводи. Нека и маркетинговият отдел на Пощенска банка си зададе правилните въпроси.

 

Simeon Marchev
CEO
Assoc. Prof. BAW Munich